ЗБОРНИК ДОКУМЕНАТА “ЗАНЕСОВИЋИ”

Зборник докумената „Занесовићи“ у издању Фондације “Заборављени коријени” доноси до сада необјављена докумената о страдању Срба током Другог свјетског рата у Бугојну, Купресу, Доњем и Горњем Вакуфу. Испод сваког документа наведена је архивска референца по којој се оригинални документ може пронаћи. Зборник додатно садржи попис мјеста заточења и попис стратиша са описима, фотографијама, координатама и бројевима докумената у којима се стратиште помиње.

Документи потичу из Војног Архива у Београду и Архива Босне и Херцеговине у Сарајеву. По први пут, јавности се представљају ови факсимили и преписи пресуда, извјештаја, записника и свједочења из 1946. и 1947. године.

Издавач: Фондација Заборављени коријени

Приређивач: Драган Радовић

Издање: прво

Тираж: 300

Спецификација: ћирилица и латиница, 528 страна, 64 стране у боји са фотографијама, тврди повез, 24 cm

Достава: Босна и Херцеговина, Србија

Цијена књиге: 50 КМ / 3000 дин + поштарина (9 KM за БиХ, 560 дин за Србију)

Телефон или Вибер број: +387 66 055 000

Е-пошта: fondacija@zaboravljenikorijeni.org

Ваши подаци за доставу: име и презиме, адреса и број телефона

Како би се задржала аутентичност докумената, сви преписи су извршени оригиналним писмом у комплетном садржају, без изостављања било ког дијела. Преписи садрже оригиналне граматичке грешке, мијешање екавског и ијекавског изговора, латиничног и ћириличног писма итд.

ОДЛОМАК 1 – свједочанство Анђе Жоље

Žena pokojnog Nike Spreme Grozda umrla je poslije predmetne zgode tj. 1944 ostavivši iza sebe četvero odnosno petero nejake neobskrbljene djece, koja se teškom mukom prehranjuju, a žive od milosti dobrih ljudi, obradjujući nešto malo svoje zemlje, koja im je ostala iza oca. Mi svakako držimo, da su svi Srbi, koji su odvedeni o Ilindanu 1941 godine pobijeni i bačeni u prirodnu provaliju u Zanesenovićima, za koju tamošnji žitelji tvrde, da je puna lješeva.

ОДЛОМАК 2 – злочини у селу Ленђеровина (Бугојно)

Bujak Vlado i Rajko nisu poslušali jer vele nismo nikome zla učinili pa nema niko ni razloga da nas ubije. Odmah tu u blizini kuća oni su naišli na pomenutu dvojicu zločinaca. Hadžibegović je sa puškom prišao Vladi naredio mu da digne ruke u vis i odmah u grudi mu ispalio jedan metak. Vlado je pao smrtno pogodjen. Kada je Rajko ovo vidjeo skočio je na Hadžibegovića i sada je nastalo dugo hrvanje. Rajko je dohvatio nož svoga brata Vlade. Prilazi u to Mišić i u takvoj situaciji Hadžibegović se diže, ostavlja pušku i dade se u bježanje. Jozo pošto nije imao pušku pobjegao je i on, Rajko se držao Ibrahima, gonio ga, na jednom mjestu ga je sustigao i nožem mu probo desno rame. Ibrahim je uspio da pobjegne i u Bugojnu mu je rana previjena, a Rajko je otišao u šumu da se bori protiv okupatora. Ibrahim je htio i Rajka da ubije i na njega je jedan metak ispalio ali uspio je samo da ga rani u ruku. Rajko je imao oko 20 g.

ОДЛОМАК 3 – злочини у Купресу

U isto vrijeme kada su odvedene i pomenute žrtve /19/ odveden je po naredjenju Marka Mihajlovića žrtva Ivić Anto pok. Marka [Hrvat] star 55 god. težak iz sela Zlosela i nije se nikada za njega čulo. On je likvidiran jer je bio dobrovoljac na Solunskom frontu.

ОДЛОМАК 4 – злочини у селу Равно (Купрес)

Jula mjeseca 1943. godine naišla je kupreška milicija u naše selo Ravno i kako je srela kojeg Srbina, tako ga je ubijala. Tako su žrtvu Čelebić Stanka živog noževima sjekli i komade mesa podnosili njegovom ocu Luki žrtvi takodje u tom pokolju, nastradalom. Tom prilikom ustaše su govorili Luki neka jede meso svoga sina.

ОДЛОМАК 5 – злочини у селу Кутања (Доњи Вакуф)

Mnoge žrtve su sjekli na parčad noževima, a neke sjekirama dok su mali broj iz pušaka ubili. Prelazili su sve granice čovječanstva i zvjerstva. Tako su iste ustaše uhvatile žrtvu Panić Jovanku ženu Stanoja. Ona je bila u drugom stanju. Uz njeno veliko zapomaganje oni su joj rasporili stomak, iz njega izvadili petomjesečno dijete. Pokojnoj Jovanki su tada razrezali u obliku kruga sisu i kroz taj otvor proturili dječiju ruku. Žrtvi Panić Nevenki Stanoja nožem su izvadili oči. Zatim otsjekli nos, usne, jezik, uši i jednu ruku i tako unakaženo dijete bacili.
Žrtva dijete Vasić Nedo Reljin st. 5 god uhvatio je ustašu gore spomenutog, Talić Saliha oko vrata i molio ga da ga ne ubije govoreći da će da ga sluša kao boga. Zločinac Talić je pored svega toga bez premišljanja i najmanje griže savjesti tu nevinu žrtvu malo dijete nožem zaklao a potom ga više puta nožem probo.

ОДЛОМАК 6 – злочини у селу Прусац (Доњи Вакуф)

Krajem jula mjeseca naišla je kroz naše selo Prusac „Crna legija“. Kako je gdje naišla sve je pljačkala a ubijala je kako je koga stigla. Nije štedela ni starce, ni žene, ni djecu a ni bolesne. Ustaše ove „Crne legije“ zvjerski su ubijali Srbe naših sela. Vadjenje očiju djeci, kao i sječenje ušiju i nosa, pravilo im je veselje. Žrtvi Arambašić Stanojki p. Dušana nožem su otsjekli glavu a zatim glavu bacili 10 metara daleko od žrtve. U ovoj akciji ustaša „Crne legije“ izgubile su život slijedeće žrtve… (spisak)
Ovi zločinci zatekli su tako u kući Arambašića u bešici dijete Vladu st. 1 g. Njemu su izvadili nožem oči i stavili na šljeme bešike. Dijete je od bolova umrlo.

ПРИКАЗ 1

Прва страна поглавља “Брижина” у попису стратишта.

ПРИКАЗ 2

Прва страна поглавља “Бегово Село” у попису стратишта.

Ознаке