ЗБОРНИК ДОКУМЕНАТА “ГАРАВИЦЕ”

У припреми је Зборник докумената ГАРАВИЦЕ о злочинима муслиманских и хрватских усташа над српским народом током Другог свјетског рата на простору Бихаћа, Цазина, Велике Кладуше, Босанске Крупе, Босанског Петровца и пограничних дијелова Лике и Кордуна.

Спецификација: ћирилица, 3 тома, укупно 1500 или више страна

Издавач: Фондација Заборављени коријени

Приређивач: Драган Радовић

Зборник докумената садржаће преписе пресуда, НДХ извјештаја, записника и свједочења из 1946. и 1947. године дате пред Земаљском комисијом за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача. Као посебно вриједни дијелови истичу се фотографије и документи из приватних архива и до сад необјављивани материјали. У првом реду, ту су радови из необјављене монографије Партизанског одреда Рујница која доноси мноштво нових детаља – имена, датуме, описе догађаја, биографије преживјелих свједока, пут колонизованих породица солунских добровољаца из бихаћког краја након што су их Мађари почетком рата протјерали из Бачке, Баната и Срема итд.

По изласку из штампе, примјерци Зборника докумената биће поклоњени факултетима, институцијама, библиотекама, удружењима и појединцима, а такође ће бити омогућена и куповина за све који то желе.

Спомен комплекс “Гаравице”.

Препоручујемо да погледате још ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ ГАРАВИЦЕ и КОРАНА КО РАНА.