ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ “ГАРАВИЦЕ”

Документарни филм ГАРАВИЦЕ доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата. Филм објашњава и посљедице које су услиједиле након ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу. Базиран је на више од три хиљаде докумената (судске пресуде, саслушања, записници, извјештаји, прогласи и др) и живој ријечи 27 преживјелих свједока, од којих у филму говори 15.

Продукција: Заборављени коријени

Аутор: Драган Радовић

Трајање: 95 минута

Гаравице су највећа, али нису једина масовна гробница Срба у бихаћком крају. Хрватске и муслиманске усташе, у чијим редовима се нашао и хоџа Бећир Борић, водиле су Србе под нож у Дурџића Гај, Мацине Долове, Шуму Осоје, Делића Јаму, Пољице, Мехино Стање, Црно Језеро, Рисову Греду, Здени До и друга губилишта по селима, кућама, црквама и млиновима.

Библијску трагедију обиљежила је и насилна исламизација и покатоличавање Срба, умирање и остављање дјеце у сметовима Грмеча. Судске пресуде и архивска грађа забиљежили су злочине из страсти, вађење златних зуба, скидање крваве одјеће са унакажених српских жртава и учешће дјеце усташких породица у злочинима.

Његова светост патријарх српски господин Порфирије на пројекцији филма у Београду 21. фебруара 2024. године

Предсједник Републике Српске господин Милорад Додик на пројекцији филма у Бањалуци 23. октобра 2023. године

У току истраживања дошло се до сазнања да је о овим трагедијама Драган Гргић написао роман, али да је он 1961. забрањен и до данас никада није објаваљен. Коначно, дошло је вријеме да се свијет упозна са првом књигом о страдањима српског народа у бихаћком крају и јужном Кордуну. 2023. године Фондација Заборављени коријени издаје историјски роман КОРАНА КО РАНА.