Документарни филм “Гаравице” премијерно приказан у Београду

Документарни филм ГАРАВИЦЕ приказан је 21. фебруара 2024. године у Београду. Премијерно приказивање у МТС Дворани организовала је, по благослову његове светости патријарха српског г. Порфирија, Информативна Служба Српске Православне Цркве.

Том приликом, његова светост патријарх истакао је да се кроз филм Гаравице после осам деценија сусрећемо са још једном утамниченом трагедијом нашег народа и болном истином која је плански била измештена у простор непожељних тема и сферу која на дугорочном плану обезбеђује заборав, а заправо је реч о злочину пред чијим размерама остајемо без речи и даха.

– Убијани су редом: жене, деца, старци. Затрте су читаве породице, а једини грех им је био: српско име и вера православна. Нарочито је, за мене, потресна чињеница да су вечерас са нама и три преживела сведока ових злочина библијских размера, али сведока који цели свој живот носе крст страдања и славу васкрсења, појаснио је светејши патријарх.

Драган Радовић, аутор документарног филма “Гаравице” и предсједник Фондације “Заборављени коријени”, у свом обраћању говорио је о истраживању и припреми документарног филма, као и приређивању историјског романа “Корана ко рана”. Тада је представио и постигнуте резултате након подршке и уплате донације предсједника Републике Српске г. Милорада Додика Фондацији “Заборављени коријени”.

Ознаке