Српско соколско друштво “Соко” Добрун – Вишеград

Дух српског народа лебди на своја два крила – стваралаштво и страдалништво. Само једнаким његовањем оба крила тај дух може остати исти и кроз будуће вијекове. Српско соколско друштво “Соко” из Добруна – Вишеграда са више од 200 чланова кроз секције – драмска, издавачка, грађевинска, хуманитарна, спортска бамби и секција кућне радиности на најбољи начин подучава како његовати та два крила.

Године 1908. формира се прво гимнастичко друштво “Српски Соко” у Вишеграду које ће врло брзо уживати статус највеће организације у граду на Дрини и Рзаву. Након Првог свјетског рата прераста у Омладинско гимнастичко друштво “Соко”, а од 1929. године дјелује као Југословенски “Соко”. Почетком Другог свјетског рата друштво се гаси и од тада ће проћи више од пола вијека до новог ширења крила српског сокола, а биће раширена у славу Светог Василија Тврдошког и Острошког.

Многа соколска друштва никада нису обновљена, иако је њиховим пером исписана традиција и култура српског народа у новијем времену. Једно од ријетко обновљених је, управо, друштво из Вишеграда. Ова породица означава пут соколовима и у многоме представља и саму Српску Православну Цркву, онакву каква је увијек и била – и пастир, и љекар, и пјесник, и стваралац, и утјешитељ своме народу. Летјети високо у пуном сјају, а видјети сваку искру туге и радости у оку брата свога на земљи значи бити српски соко.Љиљана Перишић и Милена Ђоковић. Велика породица соколова из Вишеграда данас организује манифестације достојне и првих соколских дана.