Премијерно приказан документарни филм “Гаравице”

У пуној сали Банског Двора у Бања Луци 23. октобра 2023. године премијерно је приказан документарни филм ГАРАВИЦЕ продукције Заборављени коријени. Саму премијеру организовала је Епархија бихаћко-петровачка.

Након што се филм заврши обично је пропраћен аплаузом. У случају филма ГАРАВИЦЕ то је било другачије. Снажан утисак оставила је потпуна тишина чак и док је трајала одјавна шпица. Сви су и даље нијемо сједили. То је и најбољи одговор на сву тугу приказану у филму.

Исту вече представљен је и историјски роман КОРАНА КО РАНА, писан непосредно након Другог свјетског рата. Забрањен 1961, објављен 2023. у издању Фондације Заборављени коријени по благослову владике Сергија. На премијери је била омогућена куповина књиге по симболичној цијени од 20 КМ. Поставили смо 200 књига, мислећи да је и то превише, али “за сваки случај” нека има. Десило се да је и то било мало, јер су врло брзо све распродате. Није завршена штампа свих 500 примјерака првог издања, а већ поручујемо друго издање.

Дан касније, потомци жртава јављају се и преносе утиске у којима понављају детаље из филма. Некоме је остала урезана прича о коцки шећера, некоме дјечији вапај за чашом воде или ужаси описани у пресудама, или признање о касапљењу српске дјеце које се завршава ријечима “не кајем се ни за што”…

Филм ће након пројекција у градовима бити приказан и на ТВ, а затим и на бесплатним Интернет платформама.