Манастир Петропавлов (Требиње)

Манастир Петропавлов рођен је у скривеној и маленој пећини, као и сам Христос што је рођен у Витлејемској. За Апостола Павла и његовог ученика Апостола Тита није било мјеста у гостионицама, па су се у овој пећини скривали и пред њеним светим олтаром проповиједали и народ крстили. Ходећи стазама Христовим, манастир ће проћи и своју голготу и своје васкрсење, након ког ће ријеке вјерника хрлити манастирским светињама.

Археолошким истраживањима откривени су темељи цркве Апостола Петра из четвртог вијека, уз коју је као крстионица била и црква Апостола Павла. Да је црква саграђена најкасније у четвртом вијеку потврђује и пронађени новац из периода Цара Константина, као и накит и керамички предмети.

Сестре из Манастира Градац код Рашке и сестре Манастира Петропавлов богато су украсиле зидове храма Апостола Павла фрескама светитеља и мотивима из хришћанског живота.

У славу Богу и Светом Василију Тврдошком и Острошком 2021. године основан је и нови манастир у Мркоњићима, родном мјесту Светог Василија. Ова светиња метох је манастира Петропавлов.