Подршка предсједника Републике Српске господина Милорада Додика

Након премијерног приказивања документарног филма ГАРАВИЦЕ, представљања историјског романа КОРАНА КО РАНА и најаве нових пројеката, предсједник Републике Српске господин Милорад Додик донио је одлуку о подршци и уплати велике донације Фондацији Заборављени коријени.

Обраћање господина Милорада Додика на премијерном приказивању документарног филма ГАРАВИЦЕ

Уплата је извршена 17. новембра 2023. године у тишини, без медијског оглашавања и уз нагласак да није потребно захваљивање. Иако то није тражено, Фондација Заборављени коријени јавно захваљује на великодушној донацији и објављује писмо захвалности послато предсједнику Републике Српске господину Милораду Додику.

ПИСМО ЗАХВАЛНОСТИ ПРЕДСЈЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Поштовани предсједниче,

Господине Додик,

Искрено Вам захваљујем што сте својим присуством увеличали премијерно приказивање документарног филма „Гаравице“ у Банском Двору у Бањој Луци 23. октобра 2023. године. Тада је представљен и историјски роман „Корана ко рана“, а најављени су и зборници докумената. Током самог догађаја упознали смо јавност да сам све поменуте пројекте од националног значаја претходних година финансирао самостално.

Немјерљиво повјерење и подршку поменутом раду пружали су потомци жртава Гаравица, а међу потомке жртава уписали сте се и Ви својом великодушном донацијом, којом сте подржали будуће пројекте.

Господин Додик на премијерном приказивању документарног филма ГАРАВИЦЕ

Одлично ми је позната Ваша подршка Музеју у Старом Броду који његује културу сјећања на највећа страдања Срба са романијског простора током Другог свјетског рата. Тај пут прошла је и моја породица Радовић из села Крушевци (општина Соколац) и мајчина породица Симић из села Рађевићи (општина Рогатица). Позната ми је и Ваша подршка храмовима, манастирима и другим пројектима од националног значаја који су јавности остали непознати јер нисте тражили да се таква помоћ истиче.

Управо у таквом духу, пружили сте великодушну донацију и Фондацији „Заборављени коријени“. Иако то нисте тражили, одлучио сам да се ипак јавно захвалим јер би било неправедно прећутати. Вашом подршком Фондација „Заборављени коријени“ успјешно ће завршити пројекте започете претходних година. Будите увјерени да ће донација бити потпуно оправдана, не само финансијски, већ и морално и историјски. Осим куповине рачунарске и видео продукцијске опреме, средства ће бити искориштена за завршетак и објављивање пројеката, а у првом реду:

  1. Документарни серијал са снимљеним свједочењима у току припреме документарног филма „Гаравице“,
  2. Документарни филм „Корићка јама“ који говори о првом масовном стратишту током Другог свјетског рата на простору Херцеговине,
  3. Зборник докумената „Гаравице“ садржаће најважнија документа из државних архива у региону која се тичу страдања Срба на простору Бихаћке Крајине током Другог свјетског рата,
  4. Зборник докумената „Стари Брод“ – слично као „Гаравице“ садржаће најважнија документа о страдању Срба на простору сарајевско-романијске регије током Другог свјетског рата,
  5. Зборник докумената „Занесовићи“ – документи о страдању Срба током Другог свјетског рата на простору Купреса и Бугојна.

У плану је и припрема документарног филма „Нови Зејтинлик“ о страдањима Срба у Сарајеву током посљедњег рата деведесетих година.

Пројекција документарног филма ГАРАВИЦЕ у пуној великој сали Банског Двора

Обавијестићемо Вас о свим наредним корацима и биће нам задовољство ако будете у прилици да присуствујете промоцијама и наредних пројеката.

Најсрдачније Вам захваљујем за Вашу цјелокупну подршку пројектима Фондације “Заборављени коријени“.

С уважавањем и поштовањем,
предсједник фондације “Заборављени коријени”

Драган Радовић

Ознаке